Ozdoba levé části hlavičky
Horní část menu Spodní část menu
Pozadí mezi menu
Horní část menu Spodní část menu
Pozadí mezi menu
Socha z letohrádku Rendez-vous, která symbolizuje slunečné dopoledne
Konec menu

Obrázek, vložený sem kvůli kreténskému Internet Exploreru Tomášův Internet

Z TOMOVA DIÁŘE



V mé ledvince se mnou po světě putuje malý diářík společně s malou tužkou, vyhranou kdysi na plese v tombole, který je svědkem mých všedních i svátečních dnů. Objevuje se v něm všechno možné - útraty, různé pochůzky, ale také co se bude zajímavého dít a děje nebo různé zajímavosti. O pár zápisů jsem se rozhodl s vámi podělit na Úvodní stránce a když se prostor pod hlavním menu zaplnil více, než bylo zdrávo, rozhodl jsem se starší zápisy přenést sem. Usmějte se, naše společná cesta časem nazpět začíná.

Rok 2011


31. prosince 2011
(sobota)

PF 2012
Krásného Silvestra a mnoho štěstí a úsměvů v novém roce 2012 přeje všem lidem, kteří sem zabloudí
pohodář Tom

26. prosince 2011
(pondělí)

VÁNOCE SE ZVÍŘÁTKY A SVATOŠTĚPÁNSKÝ KONCERT
Dnes se od 13:30 budeme moct s pracovníky Správy KRNAP ve Vrchlabí podívat do Útulku pro poraněná zvířata, přinést tam zvířátkům sušené ovoce, tvrdý chléb, ovoce, ořechy, seznámit se se zvířecími pacienty a podívat se do světa výrů. Po skončení akce bude od 16ti hodin v Klášterním kostele Svatoštěpánský koncert. Více informací na http://www.krnap.cz/kalendar-akci/155.

STRÁNKA S ÚCHVATNÝMI FOTOGRAFIEMI
http://fotoprazak.net/mapa_webu.htm - obrovská fotogalerie se stovkami krásných fotek snad ze všech míst, kde jsem v životě kdy byl a ještě spousty dalších k tomu navíc. Jedinou nevýhodou stránky je trochu zmatečné ovládání, tak proto dávám odkaz rovnou na mapu webu, díky které je orientace na stránce snazší.

23. prosince 2011
(pátek)

POSLEDNÍ ROZLOUČENÍ S VÁCLAVEM HAVLEM
Na památku na PREZIDENTA HAVLA

Dnes bude poslední rozloučení s naším prezidentem Havlem. Ve 12 hodin se země zastaví, lidé budou držet minutu ticha, při níž se rozezní zvony na všech věžích. Ve stejný čas začne v katedrále svatého Víta obřad posledního rozloučení a zádušní mše, kterou bude sloužit přítel Václava Havla, pražský arcibiskup Dominik Duka. Obřadu se zúčastní prezidenti, princové, králové a státníci z celého světa.

Minuta ticha ve 12 hodin byla ta nejhlučnější minuta ticha, kterou jsem kdy v životě zažil, protože zvonily zvony a houkaly sirény, ale lidé se opravdu zastavili, mlčeli a vzpomínali.
Z posledního rozloučení jsem poslouchal působivý přímý přenos na Českém rozhlasu Hradec Králové a i když byl krásný a důstojný obřad, skoro jsem měl pocit, že by snad Václav Havel, který byl celý život skromný, ani takový okázalý a pompézní obřad nechtěl.
Některé věci mě ale při státním smutku překvapily - v některých aspektech se to s ním skoro až přehánělo - připadalo mi třeba hodně přehnané rušit dětem vánoční besídky. Rovněž ve mně budil rozpaky ten nevyhlášený závod, kdo ještě vyhlásí větší poctu Václavu Havlovi, jedni že pojmenují ulici, druzí rovnou náměstí, třetí postaví pomník... nu, čas to trochu pokrátí a snad Václav Havel bude více žít v našich srdcích, než v kameni nebo plechových tabulkách.

22. prosince 2011
(čtvrtek)

ZIMA ZAČALA
Dnes v 6:29 začala astronomická zima. Příroda to oslavila sněžením.

21. prosince 2011
(středa)

VYHLÁŠEN TŘÍDENNÍ STÁTNÍ SMUTEK
Vyhlášen státní smutek
Dnes byl vyhlášen třídenní státní smutek za zesnulého exprezidenta Havla. Vlajky budou stažené do půli žerdi, na úřadech budou vyvěšené černé prapory, budou se zavírat zábavní podniky a rušit divadelní představení a zábavy. Veřejnoprávní televize i rádia mění program a vysílají vzpomínkové pořady na Václava Havla.

19. prosince 2011
(pondělí)

Písničku Mono mono zpívá Ray Charles

JAK SPRÁVNĚ VYVĚSIT NAŠI VLAJKU
Při vodorovném vyvěšení patří modrý klín na naší vlajce k žerdi, druhý konec volně vlaje (pokud by měl být upoután například k sousední žerdi, tak musí být modrý klín nalevo). Bílá barva je nahoře, červená dole. Tohle vím už od dávného dětství, kdy se mi naše vlajka líbila a kreslil jsem si ji. Ale se svislým vyvěšením to u mě bylo horší.

Zápis k 19. prosinci 2011

Podle logiky, jakou jsem v tom viděl já, by měla být vlajka vyvěšená stejně, jako při vodorovném vyvěšování, jen pootočená o 90° doleva po směru hodinových ručiček. Při vodorovném vyvěšení, když je žerď nalevo a vlajka vlaje napravo od ní, se díváme na lícovou stranu vlajky. Ale při svislém vyvěšení se díváme kupodivu na rubovou stranu. Asi to má tu logiku, že při svislém vyvěšení je bílá barva nalevo a červená napravo proto, že tak ty barvy zkrátka patří, stejně jako když se třeba rovnají pastelky.
Když je ale vlajka vyvěšená na domě, kde je vlajková žerď kolmo na stěnu domu, platí jiné pravidlo - červená barva v tom případě musí být blíž ke stěně domu.

18. prosince 2011
(neděle)

PREZIDENT HAVEL ZESNUL
Dnes ve své oblíbené chalupě pod hradem Břecštejnem skonal ve spánku náš bývalý pan prezident Václav Havel.
Pokoj jeho duši a čest jeho památce. Nechť nikdy nevymizí tento bojovník za svobodu z paměti nás všech.

16. prosince 2011
(pátek)

KRÁLOVÉDVORSKÉ VÁNOCE
V Hankově domě ve Dvoře Králové nad Labem proběhne v tento den od 10:00 tradiční vánoční jarmark. V 11:00 a ve 13:15 tu bude hrát i známá a moje moc a moc oblíbená skupina Kantoři. Více informací na http://www.hankuv-dum.cz/cz/hankuv-dum/programy/programy/dt2011-12-16.

(Byl jsem tam a byla to příjemná akce. Neměl jsem nikdy dřív možnost slyšet krásné vánoční písničky Kantorů naživo, tak mi to udělalo radost. Ale velkým a příjemným překvapením pro mě bylo to, že Kantoři zahráli i čtyři písničky ze svého nového alba Svítání a to tedy byly pecky, obzvlášť nádherná titulní písnička Svítání. Už se nemůžu dočkat Ježíška. Na závěr druhé části svého vystoupení zahráli i mou moc a moc oblíbenou písničku Pán tance - http://www.youtube.com/watch?v=THZs9z49LYQ&feature=fvst, která mi vždycky zvaří krev. Ještě asi dlouho budou Kantoříci mou nejmilovanější skupinou ze všech.
Ale i jarmark byl moc pěkný, jen peněženka zaplakala. :oD)

15. prosince 2011
(čtvrtek)

VÁNOČNÍ PEČENÍ
Od 14 do 16 hodin v budově Hotelové školy ve Vrchlabí (bývalá Dukla, vedle Penny Marketu) se budou péci a ochutnávat známé i méně známé druhy vánočního cukroví. A k tomu budou vonět a chutnat vynikající punče.

KONDOMY PRO KAŽDÉHO MUŽE
Pod značkou TheyFit - http://www.theyfit.co.uk/pages/about-us jsou nabízené kondomy, u nichž je revoluční to, že je výrobce nabízí v neuvěřitelných 95 různých velikostech pro různé délky a šířky mužských penisů. Každý se může změřit měřítkem ze stránky http://cdn.shopify.com/s/files/1/0079/4932/files/Fit.Kit.08.11.pdf?9844 a vybrat si rozměr, jaký se mu nejlépe hodí. Vynikající nápad - marketingový i praktický.

13. prosince 2011
(úterý)

S KNIHOVNOU VÁCLAVA ČTVRTKA JE KONEC!
Smutné okamžiky dnes čekají zaměstnance i klienty Knihovny Václava Čtvrtka v Jičíně, kterou se i přes protesty a petice rozhodla jičínská radnice uzavřít a tak je dneska otevřená poslední den. Netýká se mě to, ale i tak to mám radnici za zlé, protože vyhazuje za předražené pitomosti a lá vánoční výzdobu a na podporu vzdělání a literatury nezbývá. Jak chcete vzbudit v lidech vztah k literatuře, páni radní? Bezduché středoškolské šprtání autorů a děl to zcela určitě nezvládne.

12. prosince 2011
(pondělí)

ZE ŠKOLENÍ O BEZPEČNOSTI PRÁCE
Podle Zákona o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci mají mít pracovníci, nepřetržitě pracující se zařízeními, jako jsou třeba PC, každé 2 hodiny 10 minutovou přestávku, při které nebudou s počítačem pracovat.

RIZOLETY
Dneska jsem měl k obědu rizolety a už si je dávat nebudu. Je to omeleta, naplněná míchanými vajíčky se salámem, zatočena a obalená v trojobalu. Za moc tenhle oběd nestál.
Lepší než u nás v jídelně budou určitě rizolety, připravené podle receptu na téhle adrese - http://recepty.centrum.cz/recepty/masita-jidla-a-ryby/kureci-maso/staticky/recepty/rizolety-plnene-kurecim-masem.

I STĚNY MAJÍ UŠI, NATOŽ INTERNET
Když tak následuju občas nějaké nezbádané odkazy na mou stránku, které se občas zobrazí ve statistikách nebo náhodou najdu něco ve vyhledávači, nestačím se někdy divit jaké všechny možné čenichátory, dohlížítka, hodnotítka a já nevím co ještě se dají na Internetu najít. Dneska jsem narazil třeba na zajímavou stránku Saferpage.com, která hodnotí domény a weby z hlediska bezpečnosti. Moje stránka z toho vyšla docela dobře, jen kupodivu skóre "bezpečnosti pro děti" jí vyšlo docela nízké. Že by nějakému puritánovi vadil obrázek z článku o ženuškách venuškách?
Zajímavým a mně už delší dobu známým, i když nenavštěvovaným čenichátorem je Alexa.com, která ví o mé stránce víc, než o ní vím já:
"Podle webových odhadů je doména pohodar.com navštěvována nejčastěji ženami, které jsou ve věku 25 - 34 let, nemají děti, jsou vysokoškolsky vzdělané a prohlíží si tuhle stránku z práce." To se mi líbí.

41 VENUŠEK
Slovo venuška je u mě velmi oblíbené, ale když jsem ho používal, do dnešního dne jsem netušil, že to je nejen mé láskyplné označení pro baculky, případně pro horkokrevné a energické moravské dívky jakékoliv hmotnosti... ale Venuška je i jméno, které v České republice nese 41 žen. Je to krásné, mazlivé jméno, ale asi bych ho svému dítěti nedal, aby z něj nebylo nadšené třeba jako kluk, který se jmenoval Zuzka.

11. prosince 2011
(neděle)

ODE DNEŠKA SE MĚNÍ JÍZDNÍ ŘÁD aneb K ČEMU VEDE ZDRAŽOVÁNÍ
Naštěstí mi Oredo - http://www.oredo.cz - firma, která organizuje v našem kraji integrovaný dopravní systém IREDO - žádný autobus do práce, na angličtinu, z angličtiny ani z práce nezrušila - ale velmi mne nepotěšili už druhým zdražením jízdného v letošním roce. Před šesti lety mě jedna cesta stála 7 Kč, dnes stojí 16 Kč. Stachanovci by záviděli.
Ve skutečnosti ale dopravci na mě utrží mnohem méně. Díky tomuhle zdražování jsem totiž zjistil, že chození pěšky velmi prospívá zdraví, kondici i celkové hmotnosti a tak jezdím autobusem jen když je ošklivo. A budu chodit dál.
Kolegové zase usoudili, že 16 Kč za 4 kilometry cesty můžou dát klidně i v autě, že jim to výjde možná i laciněji a začali jezdit autem. Jak se budou kompenzovat snižující se zisky? Nepochybně dalším zdražením, že?

10. prosince 2011
(sobota)

ŽÁDNÝ VYCHYTRALÝ MARKETING, JEN PŘÍJEMNÁ REKLAMNÍ AKCE
Od firmy T-mobile mi přišla dobře znějící nabídka - když si do 18. prosince dobiju kredit částkou minimálně 200 Kč, přípíší mi ke kreditu ještě 100 Kč navíc. Téhle příjemné nabídky jsem využil a poté mě překvapilo, když mi přišla SMS s informací o připsání 100 Kč bonusu a také s tím, že bonus je platný do 9. 1. 2012. Omezená platnost bonusu mě přiměla k zamyšlení, proč ji asi T-mobile zavedl a výsledkem bylo podezření z vychytralého marketingu - když budu psát vánoční SMSky, náklady na ně se budou napřed odečítat ze zbylého kreditu, pak z nově dobitých dvou stovek a z bonusu až nakonec a pokud do 9. ledna neutratím vše, o bonus příjdu.
Už jsem si plánoval, jaký o tom napíšu pěkný článeček do seriálu Fascinující marketing, ale nechtěje pomlouvat jsem napřed vznesl dotaz na T-mobile o tom, jak to vlastně s pořadím kreditu je. V odpovědi jsem byl ujištěn, že náklady na volání a SMS se budou přednostně odečítat z bonusu. Tak bych byl býval T-mobilu křivdil - místo vychytralého a mazaného marketingu je tu příjemná propagační akce v podobně vánočního dárečku. A to je moc dobře.

9. prosince 2011
(pátek)

DOBRÉ RADY PRO NÁKUP A REKLAMACE
Kdo má rád pořad Dobrá rada, v němž na Českém rozhlasu Hradec Králové pan Josef Černý radí všem s jejich problémy s nákupy, reklamacemii a nejrůznějšími vychytralými fintami prodejců i kupujících, pro toho mám dobrou zprávu. Vyšla kniha Josefa Černého Dobré rady pro nákup a reklamace aneb jak nenaletět nepoctivému prodejci. Bližší informace najdete na stránce http://www.poradna-reklamace.cz/pozor-novinka/.

7. prosince 2011
(středa)

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ V SALONU KRÁSA A PÉČE
Ve středu 7. prosince od 9. do 16. hodiny nás všechny ráda a s úsměvem přivítá milá a sympatická paní Iveta ve svém salonu Krása a péče, který najdeme v Trutnově v sousedství kulturního centra Uffo. Čeká nás tam předváění a vyzkoušení nového přístroje na lymfomasáž, ale také ochutnávání dobrých čajíků, vánočního cukroví a nejrůznějších dobrůtek.
Bližší informace jsou na stránce paní Ivety - http://www.krasaapece.cz/akce-salonu/predvanocni-den-otevrenych-dveri_1511.html.

ZIMA JE TADY!
Ráno jsme se probudili a vše bylo pocukrováno jiskřivým bílý sněhem. A zatímco nám v rádiu slibovali déšť a "občasné sněhové přeháňky", venku po většinu dne chumelilo jako v těžítku a tak pohled z okna už skýtá nefalšovanou vánoční atmosféru. Možná, že zanedlouho budu na sníh nadávat, ale zatím z něj mám radost.

STÁVKA UČITELŮ
Dneska se rozhodli někteří učitelé stávkovat na protest proti reformám ve školství a proti tomu, aby o výši platu učitelů rozhodoval ředitel školy. Vypustili první hodinu a začali učit až od devíti hodin. Politici se za to na ně mračili a žáci a studentísi se na ně smáli.

6. prosince 2011
(úterý)

ZIMA O SOBĚ DÁVÁ VĚDĚT
Dnes k nám do Krkonoš a do přilehlé části Podkrkonoší včetně Vrchlabí a Dolní Branné přišla zima. Ráno bylo vše pod bílou pokrývkou, ale během dne pod přívalem deště vše roztálo.

DEMOSTRACE PROTI VÝSLEDKŮM VOLEB V RUSKU
Po vyhlášení výsledků voleb, podle nichž vyhrála strana Vladimira Putina, vypukly po Rusku demostrace proti výsledku, o němž je podezření, že není správný. Na 300 demonstrantů bylo zatčeno a bude jim vtlučeno do hlavy pendrekem, že pan Putin byl zvolen vysoce demokraticky.
V dalších dnech zatýkání pokračuje a nakonec Moskvu obsazuje armáda, která dohlíží na pořádek a na to, aby někdo nemarnil čas nějakým nezdravým a zbytečným pobytem na vzduchu a nevěnoval se nežádoucím činnostem, jako je třeba demonstrování. Socialismus nebo kapitalismus, některé věci se nemění...

2. prosince 2011
(pátek)

TĚŽBA ROPY V PODKRKONOŠÍ
V Mladé Frontě Dnes vyšel článek o tom, že nějaká firma s australskými vlastníky chce na Trutnovsku a Náchodsku dělat průzkumné vrty a začít tu těžit ropu a zemní, tzv. břidlicový plyn. Celý článek si lze přečíst na adrese http://ekonomika.idnes.cz/v-podkrkonosi-je-mozna-zasoba-plynu-australane-ho-chteji-zacit-tezit-1js-/ekonomika.aspx?c=A111202_1694436_hradec-zpravy_kol.

1. prosince 2011
(čtvrtek)

NEKONEČNÉ ZDRAŽOVÁNÍ VŠEHO... CO VYŘEŠÍ?
Ode dneška se bude za 1 den pobytu v nemocnici platit 100 Kč.

29. listopadu 2011
(úterý)

POMNÍKY DO STARÉHO ŽELEZA NEPATŘÍ!
Dnes si vylechli u soudu v Rychnově nad Kněžnou svůj ortel 4 muži, kteří kradli busty, pomníky a pamětní desky, ničili je a prodávali do sběru a tak způsobili obrovskou škodu finanční a nenahraditelnou škodu na památkách. Za to tři z nich dostali nepodmíněný trest - každý si odpyká 7 let ve vězení. Čtvrtý odešel s podmínečným potrestáním. Rozsudek není pravomocný, protože tři odsouzení se na místě odvolali, čtvrtý si nechal lhůtu na rozmyšlenou a lhůtu na rozmyšlenou si ponechala i státní zástupkyně.

27. listopadu 2011
(neděle)

SLAVNOSTNÍ ROZSVÍCENÍ VÁNOČNÍHO STROMU

Pohled na vánočně ozářené Vrchlabí

Ve Vrchlabí na náměstí T. G. Masaryka si spokojeně celý rok roste krásný strom, který se stává každý rok stromem vánočním. Jeho první slavnostní rozsvícení proběhne 27. listopadu 2011 od 18:00 hodin s kulturním programem a ohňostrojem.

VÁNOČNÍ HVĚZDA
Vánoční hvězda - oblíbená rostlina Vánoc se zelenými a červenými listy - pochází původem z Mexika, kde dorůstá výšky až 3 metrů. Popisu a pěstování této rostliny je věnován celý web na adrese http://www.vanocni-hvezda.cz.

26. listopadu 2011
(sobota)

MUZEUM DÝMEK
Nejen zámek Janský Vrch - Javorník je známý svou expozicí dýmek. Muzeum dýmek vzniklo i v Proseči u Skutče, kde se dýmky dlouhá léta vyráběly. Kouřit se v něm ale nesmí. Více informací na stránce Proseče - http://www.prosec.cz/kultura_muzeum.htm.

24. listopadu 2011
(čtvrtek)

MOUDRÉ PŘÍSLOVÍ
Některá ústa jsou lepší, když jedí, než když mluví. (Arabské přísloví)

PROČ VZNIKNE PATNÍ OSTRUHA
Kdo trpí tímto nepříjemným a bolestivým problémem, možná by si měl zajít na podologii - obor lékařství, zabývající se nohama, chůzí a jejím vlivem na celé tělo. Patní ostruha totiž vzniká nadměrným zatěžováním palce - mezi palcem a patou je úpona, která v důsledku velkého zatížení zvápenatí. Na podologii pomocí pokročilé techniky vyzkoumají, jak chodíte a jak stavíte nohu a navrhnou vám vložky do bot, které vám umožní chodit tak, jak by se chodit mělo.

23. listopadu 2011
(středa)

DLOUHO SE NEZDRAŽOVALO, MUSÍME TO NAPRAVIT
Firma RWE Transgas se zdůvodněním, že klesá koruna, opět - už počtvrté v letošním roce - zdražuje od 19. prosince plyn a to o celých 9%. Za tento rok zdražila plyn už o nehorázných 30%. Za to si zaslouží jediné - pranýřovat a začít pracovat na přechodu k jinému dodavateli!

VÍTĚZSTVÍ
Plzeňská Viktorka dnes po přesvědčivém výkonu porazila v Minsku FC Borisov 1:0 a zajistila si tak 3. místo ve skupině A Ligy mistrů a postup do jarní vyřazovací části Evropské ligy.

KREATIVNÍ HRA S ČÍSLY SE TRESTÁ
V reklamách hojně vychvalované blahodárné účinky čokoládové pomazánky Nutella na lidské zdraví asi nebudou tak horké. Čísla na etiketách praví o vysokých hodnotách vitamínů a minerálů a nízkých hodnotách cukrů a tuků, avšak už méně je zřejmé to, že zatímco množství vitamínů je vyčísleno na 100 gramů výrobku, množství cukrů a tuků na 15 gramů výrobku. Za klamání spotřebitele byl výrobce - firma Ferrero - žalován a soud ve Frankfurtu nad Mohanem rozhodl, že firma musí údaje na etiketě okamžitě opravit nebo dostane pokutu 250 000 eur.
Mně osobně to je celkem jedno, protože tuhle přeslazenou salakvardu stejně nejím.

22. listopadu 2011
(úterý)

HYMNA EUROVIZE - M. A. CHARPENTIER: TE DEUM
Člověk někdy zná skladby vážné hudby z nečekaných zdrojů - kdysi jsem tuhle nádhernou skladbu slyšel v Tišnově na krásném koncertě a marně si lámal hlavu, odkud ji znám, až jiní mi poradili, že její část je hymnou Evropské televizní asociace Eurovize a hraje se před některými např. sportovními přenosy. Ve skutečnosti se ale jmenuje Te Deum a jejím autorem je Marc-Antoine Charpentier. Krásně se hraje třeba tady http://www.youtube.com/watch?v=-ui5_MP3Vws&feature=related - to je preludium na varhany - a také tady - http://www.youtube.com/watch?v=-EIYphrenRA&feature=related - to je verze pro trubku a varhany, podobná té, které hráli v Tišnově. Nejblže té oficiální verzi, jejíž začátek je hymnou Eurovize, je tahle verze http://www.youtube.com/watch?v=iwU37osOkQA&feature=related pro trubku a orchestr. Je to nádherná melodie.

REALISTICKÝ PŘÍSTUP K ASTROLOGII
"Určité napětí dnes mohou pociťovat Berani, Raci a Kozorozi. Jestli se vám to nehodí do krámu, tak tomu nevěřte." (z vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové)

ELEKTŘINA JE MOC LEVNÁ!
Energetický regulační úřad dnes oznámí, o kolik příští rok zdraží cena elektřiny.
Proud bude příští rok dražší, ale cena poroste pomalejším tempem - průměrně o 4% o domácnosti a 6 % pro firmy. Bude ale záležet na firmách, nejvíce zdraží ČEZ - o 4,9% a nejméně E-ON - o 0,9%.
Za růst může rychlý rozvoj fotovoltaických elektráren a také plánované zrušení jaderných elektráren v Německu, to zvyšuje cenu elektřiny na evropských trzích. (z vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové)
Tak si říkám, jestli by Energetický regulační úřad neměli přejmenovat - přiléhavější název by byl třeba "Úřad pro hledání důvodů pro další zdražení elektřiny". Ty se totiž musejí pracně vymýšlet, protože žádné skutečné už dávno nejsou krom jediného a tou je věčná nenažranost.

DÍKY ZA KRÁSNÝ OBYČEJNÝ ŽIVOT
"V Mladých Bukách dnes majitel rodinného domu a restaurace nalezl u svého domu dva předměty, připomínající nástražný výbušný systém. Na místo byla přivolána policie a předměty byly zajištěny pyrotechnikem." (z vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové)
Když tak slyším o takových věcech, říkám si: "Blaze tomu, kdo nic nemá..." a ze srdce děkuju Bohu za můj krásný obyčejný život. Ten je velikým darem a neměl by se brát jako samozřejmost. Nic v životě by se němělo brát jako samozřejmost.

SLADKÁ DROGA
Sladké pomáhá proti špatné náladě, protože se po snědení něčeho sladkého uvolňuje inzulin, který podporuje tvorbu aminokyselin a mezi nimi i fenylalaninu, ze kterého si mozek vyrábí neurotransmiter serotonin, který je jedním z několika, jež ovlivňují naši náladu. Bohužel když jeho hladina klesne, špatná nálada se vrátí a když v takovém případě sáhneme po něčem sladkém opět, vypěstujeme si postupně podmíněný reflex a vesele začneme přibývat na váze.
O takový zajímavostech nám dneska povídal pan doktor Hronek v Radioporadně Českého rozhlasu Hradec Králové a záznam tohoto zajímavého pořadu se dá poslechnout na adrese http://prehravac.rozhlas.cz/audio/2489764.

DOBRÉ ČLÁNKY
http://www.prozeny.cz/magazin/deti-a-rodina/pubertak/29524-prakticky-rodicovsko-teenagersky-slovnik- - rodičovsko - teenagerovský slovník.

http://ona.idnes.cz/poznamky-v-zakovske-literarni-skvosty-ktere-nevyhynou-p2o-/deti.aspx?c=A110419_113152_deti_job - skvělý článek o nesmrtelném tématu - poznámkách v žákovské knížce.

http://flamendr.cz/ze-zakovske-knizky/ - sbírka šílených poznámek

21. listopadu 2011
(pondělí)

TÝDEN ANTIBIOTIK
Dnes začíná v lékárnách Týden antibiotik. Pod záštitou Světové zdravotnické organizace budou v lékárnách lidé informováni o správném užívání antibiotik a o tom, že antibiotika nejsou všelék na všechno.

PITNÝ REŽIM SE MUSÍ DODRŽOVAT
Nepijeme proto, že máme žízeň, pijeme proto, abychom žízeň neměli.

Z 27,50 Kč na 35 Kč se podle vyhlášky Ministerstva školství zvýší průměrná cena školního oběda od ledna kvůli zvýšení DPH.
Od Nového roku zvýší ceny jízdného České dráhy o 5 % kvůli zvyšujícím se cenám nafty a zvýšení DPH.

Slyšeli jste někdo, že by se ceny něčeho u nás snižovaly? :o(

19. listopadu 2011
(sobota)

KURZ AFRICKÝCH TANCŮ
Taneční studio Oliver ve Vrchlabí zve všechny zájemce o něco nového a netradičního na kurz afrických tanců, který povede lektorka Maureen Oketch z Keni. Kurz se bude konat v sobotu 19. listopadu 2011 od 14 do 17 hodin v budově Tanečního studia Oliver, Komenského 1248. Cena 250 Kč.

18. listopadu 2011
(pátek)

Dobré víno se dá koupit na adrese http://www.zborovsky.cz z Vinařství Velké Pavlovice.

17. listopadu 2011
(čtvrtek)

17. listopad 2011 - lidé slaví různě

MEZINÁRODNÍ DEN NEKOUŘENÍ - DEN BEZ TABÁKU
Ode dneška se budou v celé EU povinně prodávat samozhášecí cigarety. Ty bez potahování rychle zhasnou a tak se sníží riziko požáru od nedopalků a odhozených cigaret.

15. listopadu 2011
(úterý)

Dnes bude zastupitelstvo hlavního města komerce Špindlerova Mlýna jednat o územním plánu, který počítá s rozsáhlým rozšířením skiareálu Medvědín na úkor 56 hektarů lesa, včetně části starého bukového pralesa. Správa Krkonošského národního parku s tím nesouhlasí a nabízí kompromistní řešení, které však vedení Špindlerova Mlýna odmítá.

Krásná studánka v krásném lese blízko Harrachových kamenů

Měla by se takováhle krásná místa zničit jen kvůli něčím komerčním zájmům? Dle mého už je teď sjezdovek, lanovek a vleků v okolí Špindlerova Mlýna až příliš a rozhodně je šílenstvím kvůli tomu ničit takovou obrovskou plochu lesa.

"Vylezu z obchodu, někdo se mě zeptá, kolik to stálo a já už to nevím." (Petr Vacek, Tandem Jana Rosáka na Českém rozhlasu Hradec Králové)
Velmi vtipně a zajímavě tenhle pán vypravoval sám o sobě a dokázal si dělat ze sebe legraci. Tomuhle jsem se zasmál od srdce, ale rozhodně bych se nemohl smát jemu, protože sám si také občas nemůžu vzpomenout, co jsem měl dnes k obědu - i když dneska ano, byla dobrá Pizza Mexicana. Ale co jsem to měl včera... jo, už vím, francouzské brambory. Ale předevčírem už ne... jo, vím, těstoviny s brokolicí. :o)

14. listopadu 2011
(pondělí)

ODKAZY NA ZAJÍMAVÉ WEBY

http://www.tyfloservis.cz - stránky organizace, ulehčující život nevidomým a slabozrakým lidem.

http://www.mozek.net - stránka trenérky Lenky Šnajdrové, pojednávající o trénování paměti a mozku obecně, plná různých her, hříček a zajímavostí. Moc se mi líbila, strávil jsem tam teď nejmíň hodinu.

12. listopadu 2011
(sobota)

NOVÉ CD KANTORŮ SVÍTÁNÍ POKŘTĚNO

Skupina Kantoři připíjí na zdar svému novému CD

Včera Kantoři na velkém koncertě slavnostně pokřtili své nové CD a teď už je všem dychtivým zájemcům k mání za velmi příznivou cenu 150 Kč. Více informací na stránce Kantorů http://www.kantori-folk.cz/.
Tak na zdraví, Kantoříci a na zdar vašeho nového CD a doufám, že se na mě nebudete moc mračit, že jsem si vzal z vaší stránky tenhle váš krásný obrázek.

11. listopadu 2011
(pátek)

SLAVNOSTNÍ KŘEST ZBRUSU NOVÉHO CD KANTORŮ!!!
CD Kantorů Svítání
Kantoříci celé léto a podzim pilně pracovali a své úsilí se rozhodli slavnostně završit křtem nového CD jménem Svítání na velkém koncertě, pro jehož konání si vybrali den s fascinujícím datem - 11. 11. 2011. Jen v 11 hodin nebude začínat, bude začínat v 19 hodin v Jiráskově divadle v Novém Bydžově. Více informací najdete na stránce Kantorů - http://www.kantori-folk.cz/.

VYMĚŘENÝ ČAS
Zajímavý sci-fi film o budoucnosti, v níž se nebude platit penězi, ale časem. Lidé nestárnou, zůstávají stále stejní a čas je oběživem. Komu dojde, ten je "vynulován" a mizí ze světa. Kdo si dokáže "vydělat" hodně času, může žít třeba navěky.
Film je to neobvyklý a filozoficky laděný a podněcuje k přemýšlení o času a o tom, jestli chtít žít navěky.

10. listopadu 2011
(čtvrtek)

SVATOMARTINSKÉ VÍNO
Od 14 do 16 hodin v budově Hotelové školy ve Vrchlabí (bývalá Dukla, vedle Penny Marketu) budou moci zájemci ochutnat Svatomartinské víno, krkonošské speciality z brambor, nebo teplý punč.

VÁŠ KOMENTÁŘ OBSAHOVAL NESLUŠNÁ SLOVA A TA Z NĚJ BYLA ODSTRANĚNA:
Ty  , co to tady  . Takovou   jsem v životě  .   jeden  , zasloužil bys nakopat  .

7. listopadu 2011
(pondělí)

UKÁZKA SROZUMITELNOSTI ÚŘEDNICKÉHO JAZYKA
"Musíte prokázat, že ta zdanitelná plnění byla použita k uskutečnění zdanitelných plnění. A k tomu právě slouží Kniha jízd."
Přeloženo do srozumitelné češtiny - abyste si mohli odečíst DPH ze zakoupeného paliva, musíte prostřednictvím záznamů v Knize jízd prokázat, že jste ho projezdili při cestách za svým podnikáním. Protože z paliva, projetého při cestě k babičce si DPH odečíst nelze.

4. listopadu 2011
(pátek)

KDYŽ UŽ SE ZPRÁVA ŘÍKÁ DLOUHO...
...tak ji člověk snadno zmotá...
"Jičínští radní řeší pětici trhovců, kteří protestují proti zrušení knihovny."
Taková zpráva zazněla kolem poledního z rádia. Naštěstí zprávu říkali už od rána a tak už jsme všichni věděli, že jičínští radní řeší dvě protestní petice - jednu sepsali trhovci, kteří v ní protestovali proti přesunutí sobotních trhů z náměstí na Husovu třídu, kam chodí nakupovat méně lidí. Druhou petici sepsali občané města, nesouhlasící s plánovaným zrušením Městské knihovny, která má být zrušena z úsporných důvodů.
Všichni jsme jenom lidi, jasně, ale od srdce jsem se tomu zasmál.

MĚSTSKÝ ÚŘAD VRCHLABÍ RUŠÍ ÚŘEDNÍ HODINY
Nahradí je "pracovní doba pro veřejnost" a bude stanovena takto:
Pondělí:.......8 - 11.........12 - 17
Úterý:...........8 - 11.........12 - 14
Středa:........8 - 11.........12 - 17
Čtvrtek........8 - 11.........12 - 14
Pátek..........8 - 11.........12 - 13

3. listopadu 2011
(čtvrtek)

SALÁT BOHEMIA
Ten patří v naší jídelně k mým oblíbenějším jídlům - dávají se do něj rajčata, salám, cibulka, sýr, ledový salát a papriky. A zaleje se to nějakým dresinkem. Podrobnější recept najdete zde - http://recepty.ikrab.cz/index.php/salaty/1430-zeleninovy-salat-bohemia

2. listopadu 2011
(středa)

V ZOO ve Dvoře Králové nad Labem dnes slavnostně pokřtili malou okapinku (tedy letos v létě narozenou samičku pralesní žirafy okapi). Dostala jméno Ebony, kterou pro ni vymyslela 6letá holčička Janička společně se svou maminkou.

1. listopadu 2011
(úterý)

FC VIKTORIA PLZEŇ x FC BARCELONA
Už se těším, jak dneska večer v Praze v Edenu Viktorka porazí Barcelonu. Ta má totiž z prvního západu nahráno, vyhrála 2:0 a tak dneska přijedou její hráči pohodově naladění, příležitost dostanou i nejrůznější náhradníci... a tak budou hráči Barcelony hrát ve výletnickém tempu a než se rozkoukají, tak bum, bum, bum a bude to 3:0 pro Viktorii. Pak se začne Barcelona snažit, bude tlačit Viktorii do obrany, dá si pár tyček, ale víc nic a zápas skončí výsledkem 3:0.
(Tak takhle jsem si to pěkně naplánoval, jenže hráči FC Barcelona měli jiný názor, obzvláště hvězdný útočník Lionel Messi, který dal hattrick a zápas skončil s celkovým skóre 0:4 v neprospěch Plzně). :o(

Krkonošská horská nemocnice ve Vrchlabí od 1. ledna 2011 nebude ošetřovat pojištěnce Všeobecné zdravotní pojišťovny. Důvodem tohoto razantního kroku jsou nízké úhrady a vysoké částky, které pojišťovna nemocnici dluží.

Ministerstvo zdravotnictví se dohodlo se zdravotními pojišťovnami, že od příštího roku bude plošně zrušeno v našich nemocnicích 10 000 lůžek. Až vás bude sanitka vozit od nemocnice k nemocnici a všude bude plno, budete vědět, komu za to poděkovat.

31. října 2011
(pondělí)

I TEN NEJVĚTŠÍ ZISK JE PŘÍLIŠ NÍZKÝ!
RWE Transgas a Pražská plynárenská od 1. listopadu zdražují cenu plynu o 3 - 5%. Udávaným důvodem je oslabování kurzu koruny vůči dolaru. Ale vzhledem k tomu, že se při dlouhodobém posilování koruny plyn nezlevňoval, je nabíledni, že jediným důvodem je přicházející zima a BEZEDNÁ CHAMTIVOST majitelů těchto firem.
Čistý zisk RWE Transgas činil v loňském roce 14 528 000 000 Kč, při 2 200 000 zákazníků to znamená, že každý zaplatil firmě o 6 604 Kč víc, než činily náklady firmy na jeho odběr.
Čistý zisk společnosti Pražská plynárenská činil v loňském roce 520 000 000 Kč, při 440 000 zákaznících to znamená, že každý zaplatil firmě o 1 182 Kč víc, než činily náklady firmy na jeho odběr.
Neustálé bezdůvodné zdražování je jasnou příčinou toho, že plynem topí stále méně lidí a stále více přešlo opět na tuhá paliva. Důsledkem je více znečištěné ovzduší a snižující se zisk obou firem, které se to snaží hloupě kompenzovat jen dalším nekonečným zdražováním.

27. října 2011
(čtvrtek)

Od 3. do 6. listopadu se v Aldisu v Hradci Králové koná BYTOVÁ SHOW - výstava nábytku a doplňků do všech místností. Návštěvníkům budou radit s jejich problémy bytoví architekti.

26. října 2011
(středa)

http://www.horolezec.cz - fotogalerie Jaroslava Kamaráda. Fotogalerie tak úžasných fotografií z Čech i z celého světa, že po mně úplně běhá mráz, jak jsou nádherné. Takové se málokdy vidí.

25. října 2011
(úterý)

Saruman was beside himself with wrath. - Saruman byl bez sebe vzteky.

24. října 2011
(pondělí)

Petici za odvolání vedení ZOO Dvůr Králové podepsalo 2000 lidí.
Občanské sdružení Safari Archa 2007 - http://www.safariarcha.cz/ organizovalo v minulých dnech petici za odvolání vedení ZOO Dvůr Králové nad Labem s ředitelkou Danou Holečkovou v čele a to za zavedení tzv. Safari vlastním autem, neuvěřitelně předražené vstupné a celkovou koncepci vedení ZOO. Petici podepsalo 2000 lidí a dnes bude předána vedení Královéhradeckého kraje.

22. října 2011
(středa)

Demonstrace v Praze proti vládním reformám

21. října 2011
(pátek)

Dnes raketa Sojuz vynese na oběžnou dráhu první dvě družice evropského navigačního systému Galileo.

Dnes o půlnoci přestane Česká televize vysílat na programech ČT1 a ČT24 reklamy.
(Ovšem místo nich vysílá donekonečna upoutávky na své pořady a také propagaci "sponzora pořadu", takže pro diváky není celkem žádný rozdíl. Ale i tak kvituju s povděkem absenci nejrůznějšími špinavými triky prolezlého teleshoppingu.)

19. října 2011
(středa)

Nessun dorma - Ať nikdo nespí - krásná árie z Pucciniho opery Turandot (z reklamy na Rádio D dur) - http://www.youtube.com/watch?v=VCp6Q6LZYX8 - Luciano Pavarotti, http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=hxbke-aHiXk - Tři tenoři.

18. října 2011
(úterý)

Na stránce časopisu DTest - http://www.dtest.cz je zdarma ke stažení brožura Jak nespadnout do pasti - brožura, varující před nekalými praktikami a nátlakem na reklamních zájezdech. Je to smutné a alarmující čtení, dokazující jak hluboko jsou ochotni někteří lidé klesnout v hondbě za mamonem. Vřele doporučuji její přečtení všem.

14. října 2011
(pátek)

The fat's in the fire now. - Přilili jsme olej do ohně.

11. října 2011
(pondělí)

higgledy-piggledy - naházené, halabala, páté přes deváté

28. září 2011
(středa)

ŽEHNÁNÍ KONÍM
Svatováclavské slavnosti na Velkém náměstí v Hradci Králové. Žehnání koní, přehlídka plemen koní a mnoho dalších zajímavostí.

25. září 2011
(neděle)

MUSICA ORGANUM
Varhanní koncert v klášterním kostele ve Vrchlabí od 18:00. Toulky barokní Evropou.
Kateřina Jurášková - soprán, Petr Jurášek - trubka, Jiří Šon - varhany.
Vstupné 100 Kč.

24. září 2011
(sobota)

PO STOPÁCH KRKONOŠSKÝCH LEDOVCŮ
Za časů doby ledové vypadaly Krkonoše o moc jinak než dnes. Dnes už naštěstí v našich horách ledovce nenajdeme, ale že tu byly pozná každý, kdo v sobotu 24. září 2011 vyrazí v 9:15 od informačního centra Správy KRNAP v Peci pod Sněžkou. Více informací na http://www.krnap.cz/kalendar-akci/125/.

Výhled ze Sněžky na hřeben Krkonoš

SVATOVÁCLAVSKÉ POSVÍCENÍ
Svatováclavské posvícení a svěcení obecních symbolů v Dolní Kalné. Celodenní program, od 18:00 varhanní koncert. Probíhat bude i řemeslnický a farmářský trh a také budou vystavené hisotorické kroniky obce.

22. září 2011
(čtvrtek)

Občanské sdružení Safari Archa 2007 - http://www.safariarcha.cz/ - vytvořilo Petici za odvolání vedení ZOO Dvůr Králové za to, že prosadilo vjezd do safari vlastními auty a zpoplatnilo vjezd do safari dvojnásobným vstupným, než bylo dříve. Tím se ze ZOO stal komerční vydřiduchov, kde jsou zvířata jen dojné krávy, které můžou klidně dýchat zplodiny, hlavně když peníze budou.
Podpořit petiční akci můžete ve dnech 22. a 23. září na královédvorském náměstí a 23. září i před branou ZOO.

Petici proti projektu úpravy Tyršových sadů v Pardubicích, který počítá s pokácením 400 stromů už podepsalo 2500 lidí.

20. září 2011
(úterý)

Laciné sáčky do vysavačů, mnohem lacinější než ty předražené od výrobců, vyrábějí a nabízejí Vroutecké papírny http://www.vropap.cz. Je možné si je objednat i v internetovém obchodě.

19. září 2011
(pondělí)

Dnes byl slavnostně uveden do provozu babybox v Hradci Králové. V našem krajském městě kvůi odporu zaujatých lidí dlouhu nebyl, ale nakonec se podařilo najít pro něj místo a ode dneška už je připraven zachraňovat životy miminek, která by jinak skončila špatně.

17. září 2011
(sobota)

ČLOVĚK NA HŘEBENECH
V 9 hodin u Jilemnické boudy na Horních Mísečkách nebo v 9:30 u Vrbatovy boudy započne cesta, věnovaná tajemným i dramatickým příběhům, které se odehrály na Zlatém návrší, v Kotli a přinese i poznání místa, zahaleného tajemstvím - Růženčiny zahrádky.
Bližší informace na http://www.krnap.cz/kalendar-akci/132/.

Růženčina zahrádka

13. září 2011
(úterý)

VRCHLABÍ NA DLANI
Ve 14:30 začíná před Augustiniánským klášterem cesta za tvářemi města Vrchlabí a jeho proměnou v běhu času. Nejprve povede do muzea na prohlídku starých vedut Vrchlabí a poté na místa, kde tyto veduty vznikly. Součástí procházky bude i výstup na věž kostela svatého Vavřince. Akci pořádá Správa Krkonošského národního parku.

Ceny pohonných hmot prudce vzrůstají, průměrně o 60 haléřů na litr. Důvodem je údajně oslabující kurz koruny vůči dolaru, ve skutečnosti to je však jen záminka a skutečným důvodem je NEKONEČNÁ LIDSKÁ NENASYTNOST!

V Chrudimi zjistili, že jim krize snížila daňové příjmy v pokladně města a tak se tamní radnice rozhodla, že zvýší daň z nemovitosti na dvojnásobek.

Sazenice švestek nechal poprvé v Čechách vysadit císař a král Karel IV. a podle něj se švestkám dodnes někde říká karlátka.

V pardubických Tyršových sadech se má v rámci obnovy parku pokácet na 400 starých stromů. Lidé proti tomu sepisují petici a protestují.

Dnes se po rekonstrukci a přístavbě úplně nového patra slavnostně otevírá nová část Domova pro seniory ve Vrchlabí.

11. září 2011
(neděle)

SETKÁNÍ NÁRODŮ VE RTYNI V PODKRKONOŠÍ
Řemeslnický jarmark, mažoretky, koncert Evy a Vaška.

10. září 2011
(sobota)

5. VINOBRANÍ KUKS
V sobotu od 9té hodiny proběhne v areálu barokního Hospitalu Kuks slavnostní požehnání úrodě z obnoveného vinohradu hraběte Šporka. Budou se degustovat vína z domácí i cizí produkce. Po kaskádovém schodišti poteče místo vody víno. K ochutnání budou staročeské speciality. Podrobný program akce naleznete na adrese http://www.vinobranikuks.cz/files/dokumenty/vinobrani_2011__program.pdf

KURONSKÉ SLAVNOSTI V NÁCHODĚ
Středověké slavnosti na zámku v Náchodě.

NOVOMĚSTSKÁ SETKÁVÁNÍ
Dny Evropského dědictví v Novém Městě nad Metují na náměstí - tance, mažoretky, divadlo o založení Nového Města a o tom, jak řeka Metuje přišla ke svému jménu a mnohé další.

Novoméstská setkávání

8. září 2011
(čtvrtek)

AUTOMATICKÉ PARKOVIŠTĚ V HRADCI
V Hradci Králové u galerie Futurum bude zřízen první automatický parkovací dům pro cyklisty. Bude to fungovat tak, že přijedete, dáte kolo do vyhrazeného prostoru, tam si ho vezmou filcem vypodložené packy a dopravní systém ho založí do jednoho ze stání parkovacího domu. Poté vám vyjede lístek s čárovým kódem, který při návratu vložíte do čtecího zařízení a během půl minuty máte kolo zpátky. Systém by měl zamezit množícím se krádežím kol a navíc ho ve městě zřídí zdarma sám výrobce těchto systémů jako svou reklamu.

7. září 2011
(středa)

JIĆÍN - MĚSTO POHÁDKY
Přes všechny hádky a spory o pořadatelství se nakonec pohádkový festival koná - ode dneška do neděle v Jičíně budou platit pohádkové zákony, bude se tam tančit zumba, potkáme tam pohádkové postavičky, zatančíme si tam a zazpíváme a užijeme si kouzelné chvíle. Podrobný program je zde.

DEN PRO SVĚTLUŠKU
Do ulic našich měst a vesnic dnes vyrazí se svými lucerničkami 6000 světlušek, které budou lidem prodávat píšťalky a ze stržených peněz vnesou trochu světla do duší lidí, kterým osud nepřál.

Skladatel Richard Pachman - http://www.pachman.cz vydal CD jménem Missa, na kterém krásně zpívá Martina Kociánová se sborem píseń jménem Sarah song, kterou dneska hrál Český rozhlas Hradec Králové v pořadu Tandem. Moc se mi líbila a docela si pohazuju v hlavě, že si koupím CD, jestli se mi ho podaří někde sehnat.

5. září 2011
(pondělí)

Zámek v Rokytnici v Orlických horách má po letech chátrání a nezájmu nového majitele. Ten se ho chystá opravit, odstranit necitlivé stavební úpravy z doby socialismu - obkládačky, linolea, okna z luxferů - a vrátit do zámku společenský ruch. Držme mu palce, ať se to podaří.

3. září 2011
(sobota)

SLAVNOSTI KRÁLOVNY ELIŠKY - budou zahájené v pátek, ale to hlavní prožijeme v sobotu - středověký jarmark, krásné tance, středověké písničky, kouzla a čáry, souboje... a přivítáme královnu Elišku Rejčku, která se na nás zase po roce přijede podívat.

královna Eliška se na vás těší

Podrobný program

Na letišti v Hradci Králové se koná Mezinárodní letecký den CIAF.

Na náměstí T. G. Masaryka ve Vrchlabí se bude od 11. hodiny setkání s T. Vandasem a hosty, pořádané místní organizací Dělnické strany sociální spravedlnosti.

1. září 2011
(úterý)

Ode dneška se zdražuje jízdné v hromadné dopravě v Hradci Králové. Důvodem jsou - i když se teď snižují - zvyšující se ceny pohonných hmot a také se musí už od září zdražit proto, že od Nového roku 2012 se bude zvyšovat sazba DPH.
Cena jednotlivého lístku se zvýší ze 14ti na 15 Kč, držitelé karet budou mít jednu jízdu místo 10ti korun za 12 Kč. Časové jízdenky se zdraží o 15% a senioři nad 70 let si také připlatí - za roční jízdenku zaplatí místo 300 Kč rovnzch 500 Kč.
Ekonomové čas od času naříkají, že když sílí kurz koruny, že silná koruna poškozuje naši ekonomiku. Ve skutečnosti ji však nepoškozuje silná koruna, ale fakt, že vzdor posilování se všechno nesmyslně a bezdůvodně zdražuje.

31. srpna 2011
(středa)

5. ZASEDÁNÍ MĚSTSKÉHO ZASTUPITELSTVA VRCHLABÍ
Začíná v 15 hodin ve Velké zasedací síni na zámku. Na programu jednání jsou tyto body:

* Zahájení
* Projekt ČEZ – Smart Region – informace
* Změna OZV o poplatcích za odpady
* Žádost Česko-německé horské nemocnice Krkonoše s.r.o. o finanční podporu na nákup operačního stolu
* Rozpočtové opatření č. 3/2011
* Cyklochodník ul. Dělnická – smlouvy s vlastníky dotčených pozemků
* Oprava části místní komunikace Zámecká
* Plánovací smlouva – lokalita „U lesa“, ul. V Zátiší
* Plánovací smlouva – lokalita ul. Lesní
* Nakládání s majetkem
* Nabídka p. Petra Dědka na odkup obchodního podílu města v HC VRCHLABÍ s.r.o.
* Sloučení příspěvkových organizací Základní škola ul. Školní a Školní jídelna ul. Školní
* Personálně organizační audit městského úřadu
* Činnost výborů
* Diskuze

30. srpna 2011
(úterý)

V souhvězdí Hada astronomové objevili planetu, která je tvořená čistým krystalickým uhlíkem - je to planeta z diamantů.

27. srpna 2011
(sobota)

Dnes bude v restauraci U Švagerků v Hradci Králové setkání sběratelů pivních etiket, tácků a různých pivních kuriozit.

V Rychnově nad Kněžnou je dnes celý den Řemeslnický jarmark, kde bude spousta trhovců a řemeslníků. Bude na něm probíhat i doprovodný program - divadla, šermíři, polykači ohně nebo orientální tanečnice.

V Krkonošském muzeu v Augustiniánském klášteře ve Vrchlabí dnes budou komentované prohlídky výstavy o Grónsku a jeho mýtech - provázet návštěvníky budou sami autoři výstavy. Začátek prohlídky bude v 10:30 a ve 14:00.

26. srpna 2011
(pátek)

Na festivalu horolezeckých filmů v Teplicích nad Metují se promítal zajímavý film POSEIDON - podzemní labyrint. Nejde o žádnou fantazii ani o film z dalekých krajů, film nás seznamuje s taji a kouzly donedávna neznámého podzemí Teplických skal.
Teplické skály jsou tvořené pískovcem, v němž voda a mráz vytvářejí hluboké pukliny, škvíry, zářezy a všelijak do sebe zaklíněné balvany tvoří závalové jeskyně. Takových podzemních prostor bylo v Teplických skalách nalezeno mnoho a v součtu tvoří podzemní labyrint o délce mnoha kilometrů. Film nás zavádí na tajemná a nepřístupná místa, skrytá v podzemních temnotách a seznamuje s takovými zajímavostmi, jako jsou třeba kořenáče. To jsou stalagmity, které vytvořila voda, obohacená minerály, která skapává z kořenů stromů, rostoucích na vrcholech skal.
DVD s tímto filmem je k mání za 190 Kč, Blu-ray disk za 290 Kč. Podrobnosti, obrázky, filmečky a mnoho zajímavostí o systému Poseidon na vás čeká na adrese http://www.podzemnisystemposeidon.cz

25. srpna 2011
(čtvrtek)

Blízko Vlkova na Třeboňsku je zajímavé místo - Písečný přesyp u Vlkova, zvaný také Česká Sahara. Je to jedno z mála míst u nás, kde se můžeme setkat s krajinou s volným vátým pískem. Podrobnosti na http://cs.wikipedia.org/wiki/Písečný_přesyp_u_Vlkova. Písečné přesypy a duny se u nás najdou i jinde - třeba na Pardubicku a Nymbursku, ale tam jsou povětšinou zarostlé stromy. Jejich seznam najdeme na http://cs.wikipedia.org/wiki/Písečná_duna.

24. srpna 2011
(středa)

Hrabě František Josef Šlik nechal na přelomu 17. a 18. století barokně upravit krajinu na jih a jihozápad od Jičína. Nechal vysázet aleje, postavit romantické stavby, zasadit krásné stromy... a také zřídit mariánské kapličky, po nichž celá krajina dostala jméno MARIANSKÁ ZAHRADA. Bohužel se toho za uplynulá léta mnoho zničilo a ledacos je v rozvalinách nebo troskách, ale dnes je snaha tuto krásnou zahradu zase vzkřísit a alepoň částečně jí vrátit její zašlou krásu. Hezky se o Marianské zahradě píše třeba tady - http://www.jicin.org/dr-cs/tipy-na-vylet-cesky-raj/cesky-raj/jednodenni-vylet-marianskou-zahradou.html.

Dnes se na stadionu v Edenu hrála odveta FC Victoria Plzeň x FC Kodaň. I když Kodaň utrpěla v minulém zápasu porážku 1:3, byla v dnešním zápasu favoritem a panovaly obavy, že se Plzeň zalekne té příležitosti - postupu do Ligy mistrů - a velkou nervozitou vše zkazí. V prvním poločasu to tak vypadalo, Kodaň hráče Plzně přehrávala a nakonec se ujala vedení v zápasu 1:0. V druhém poločasu však už bylo vše jinak - Kodaň se zuřivě snažila útočit, zapomínala na obranu a Plzeň měla nebezpečné protiútoky, z nichž nakonec padl vyrovnávací úkol. Poté byl zápas nesmírně dramatický, přeléval se ze strany na stranu, ale Plzeň měla víc nebezpečných šancí a nakonec se ujala v zápasu vedení 2:1, kterýmžto skóre nakonec celý zápas skončil. Hráči FC Kodaň, kteří si na začátku mysleli, že si s Plzní pohrají jako kočka s myšičkou tak utrpěli porážku 2:5 a do Ligy mistrů zaslouženě postupuje FC Victoria Plzeň. To znamená pro klub odměnu ve výši 27 milionů korun.

21. srpna 2011
(neděle)

SVATOMICHALSKÁ GREGORIANSKÁ SCHOLA BRNO - v neděli 21. srpna 2011 od 9:00 latinská mše v děkanském kostele sv. Vavřince ve Vrchlabí.
(Byl to zážitek. I když jsem si při mši v kostele mezi pravověrnými křesťany připadal trochu jako vetřelec, líbilo se mi to. Velebné tóny Gregorianského chorálu se úžasně nesly pod novogotickými klenbami našeho kostela a zněly tak jímavě a působivě, až z toho chvílemi běhal mráz po zádech. Ale úžasně starobyle zněly i jednotlivé součásti mše v latině, jako by se člověk na prchavý čas pohroužil do hluboké historie.)

20. srpna 2011
(sobota)

SVATOMICHALSKÁ GREGORIANSKÁ SCHOLA BRNO - v sobotu 20. srpna 2011 od 19:00 koncert - "rozjímání s gregoriánským chorálem" v klášterním kostele sv. Augustina ve Vrchlabí. Odkaz na web

19. srpna 2011
(pátek)

SVATOMICHALSKÁ GREGORIANSKÁ SCHOLA BRNO - v pátek 20. srpna 2011 od 18:00 latinská mše s gregoriánskými chorály - kostel Nejsvětější Trojice v Hostinném.

BERLÍNSKÁ POLICIE PÁTRÁ
po žháři, který podpaluje v Berlíně auta.
Za informace, vedoucí k dopadení pachatele je vypsáno
5000 euro ODMĚNY

MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FOLKLORNÍCH SOUBORŮ VRCHLABÍ 2011 - na náměstí T. G. Masaryka dnes od 17 hodin vystoupí soubory z Číny, Turecka a Itálie.

Krásná turecká kóča, která tady tančila loni

18. srpna 2011
(čtvrtek)

MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FOLKLORNÍCH SOUBORŮ VRCHLABÍ 2011 - na náměstí T. G. Masaryka dnes od 17 hodin vystoupí soubory z Polska, Slovenska a Řecka.

Písnička La bamba je od Ritchieho Valense.

Včera jsem mluvila se dvěma cestovateli, kteří projeli celou Ameriku a říkali mi, že tak pěkně jako v Krkonoších tam není nikde.
(Jana Házová ve vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové)

17. srpna 2011
(středa)

MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FOLKLORNÍCH SOUBORŮ VRCHLABÍ 2011 - na náměstí T. G. Masaryka dnes od 17 hodin vystoupí soubory z ČR a Polska.

SLÁVA, SLÁVA, SLÁVA
Už za časů první republiky byly plány postavit v údolí Jizery u Harrachova přehradu, která by zachycovala povodňové přívaly. Konkrétnější podobu dostal tento pojekt za časů socialismu, kdy byla navržena soustava několika přehrad, z nich ta největší - Vilémov - by zaplavila údolí Jizery od Vilémova až po Harrachov a zničila tak jedno z nejkrásnějších krkonošských údolí.
Po revoluci se ale od plánů neupustilo a to vedlo k velkým protestům, hlavně představitelů měst a obcí, které by to zasáhlo - Harrachov, Paseky nad Jizerou, Rokytnici nad Jizerou, Kořenov nebo Vilémov. Negativní stanovisko k tomuto plánu mělo i vedení Libereckého kraje a Správa Krkonošského národního parku.
Dlouho to trvalo, ale teď v červenci se o tom na Ministerstvu zemědělství jednalo a 27. 7. 2011 bylo vydáno rozhodnutí, že se žádná přehrada v údolí Jizery stavět NEBUDE! Údolí Jizery je zachráněno.

Ten, kdo v závěti odkazuje svůj majetek je zůstavitel. Ten, jemuž je majetek v závěti odkazován je odkazník.

Dneska byla v pořadu Tandem Jana Rosáka na Českém rozhlasu Hradec Králové paní Pavlína Filipovská a bylo to s ní moc pěkné povídání. Je to moc a moc milá a vřelá paní a má příjemný hlas i hezký způsob vyjadřování.

16. srpna 2011
(úterý)

MEZINÁRODNÍ FESTIVAL FOLKLORNÍCH SOUBORŮ VRCHLABÍ 2011 - na náměstí T. G. Masaryka dnes vystoupí soubory z ČR a Mexika.

Labská bouda se bourat nebude!
Jednání se jejím majitelem o odprodeji ztroskotala, protože stát na to nemá dost peněz. Majitel teď plánuje velkou rekonstrukci zchátralého hotelu. První práce již započaly a pokud vše půjde dobře, první návštěvníci zaplní některé zrekonstruované pokoje už o Silvestru letošního roku.

Hráči FC Plzeň dnes hráli v Kodani s FC Kodani první zápas předkola o postup do základní části Ligy mistrů. Přijeli do Kodaně s tím, že by rádi neprohráli a úspěchem by bylo, kdyby se jim podařilo dát jeden gól.
V prvním poločase hráči FC Kodaň nastoupili velice sebevědomě, hráči Plzně se spíše bránili a jen občas sporadicky naznačili protiútok. Velkou šanci měli až na konci prvního poločasu.
Do druhého však nastoupili mnohem ofenzivněji naladění a tak všechny na stadionu i u televize čekalo velikánské překvapení - branky začaly padat do brány FC Kodaň - jedna, pak druhá... hráči Kodaně se dál tlačili do šancí a nebezpeční byli obzvlášť z rohových kopů. Z jednoho se jim podařilo nakonec snížit. Zuřivě se pokoušeli vyrovnat, ale zapomínali přitom na obranu a tak Plzeň měla nebezpečné protiútoky, z nichž nakonec padl třetí gól. Zápas tak skončil nečekanou porážkou silného FC Kodaň a Plzeň má tak do odvety velmi slibnou pozici.

15. srpna 2011
(pondělí)

V Jičíně se říká, že cesta do Valdic trvá dvacet minut, zpátky to však někdy trvá dvacet let.

Před třiceti lety byla norma počtu spermií 60 milionů na jednotku, dnes je to 4x méně - 15 milionů, protože do původní normy už by se vešel málokterý muž.

13. srpna 2011
(sobota)

Víkend archeologických technologií ve skanzenu VillaNova v Uhřínově pod Deštnou.

12. srpna 2011
(pátek)

Kozí mejdan - v Milkovicích na Jičínsku, v Ekologickém centru Stanislava Pence se ode dneška do neděle bude konat festival zvířat a lidí a svobodného života.

11. srpna 2011
(čtvrtek)

Písnička Modlitba za vodu (voda má rozpuštěné vlasy) je od skupiny Hradišťan a Jiřího Pavlici.

Písničku Hospůdko známá zpívá Jaromír Majer.

10. srpna 2011
(středa)

http://www.nanavsteve.cz/cesky-poutnik - stránka s mnoha zajímavými výlety.

Kantoři - http://www.kantori-folk.cz/ - budou mít nové CD jménem Svítání!!! V červenci ho nahrávali a na podzim výjde. To se těším, už se nemůžu dočkat.

23. července 2011
(sobota)

JAK NEJÍT Z BULTU DO ŠLENKU
Cesta na jedno z krásných míst Krkonoš - k jedinému ledovcovému jezeru našich hor na české straně - k Mechovému jezírku. Na místo, kam běžně není vstup povolen. Bližší informace na adrese http://www.krnap.cz/kalendar-akci/118.

15. července 2011
(pátek)

Dnes byla otevřena nová stálá expozice Krkonošského muzea v Jilemnici, nazvaná Ze života českého kavalíra. Je věnována Janu Nepomuku Františku hraběti Harrachovi a bude sdělovat mnohé zajímavosti ze života tohoto neobyčejného člověka. A také několik místností s původním vybavením zámku. Více informací najdete na http://www.krnap.cz/specialni-projekty/tiskova-zprava-krkonosske-muzeum-v-jilemnici-vystavuje-hrabete-harracha/.

http://foxy-girl.blog.cz/ moc pěkný weblog jedné sympatické Lištičky.

13. července 2011
(středa)

Dopoledne policie na Pražském okruhu pronásledovala řidiče, který před ní ujížděl v protisměru. Nezastavil ho ani zátaras, ani deset varovných výstřelů, z nichž některé zasáhly jeho auto. Jízda skončila až v rybníce, kde byl řidič ukrajinské národnosti zadržen. Nikomu se nic nestalo.

11. července 2011
(pondělí)

Písničku Milenci v texaskách zpívají Josef Zíma a Karel Štědrý.

9. července 2011
(sobota)

Na Bílou horu nebo na Břevnov jede tramvaj 15 a 25 (z třídy Milady Horákové).

30. června 2011
(čtvrtek)

Evropská unie chystá zvelebit svou finanční situaci zavedením celoevropské daně.

29. června 2011
(středa)

Do 19. srpna je v Obchodním centru Atrium v Hradci Králové výstava historických elektrospotřebičů.

Slovenští policisté propustili vykradače, kterého jim přivedli sami vykrádaní. Za trest byli přeloženi na východní Slovensko a budou uvedeni v policejních učebnicích jako odstrašující příklad.

27. června 2011
(pondělí)

Paní Beata Rajská se za svobodna jmenovala Kucháriková.

25. června 2011
(sobota)

ZA KRÁSOU KRKONOŠSKÝCH ROUBENEK
Cesta za krásou a poznáním architektury, typů a vývoje krkonošských roubenek v okolí Horních Štěpanic. Délka trasy je okolo 7 kilometrů. Sraz v 9 hodin u kostela v Horních Štěpanicích. Počet účastníků je omezen na 25 osob. Bližší informace a přilášky u Jiřího Loudy na tel. 499 456 709 nebo na http://www.krnap.cz.

20. června 2011
(pondělí)

"Suspenzor se začal v hokeji používat od roku 1874. Helma se začala používat až v roce 1974. Sto let to mužům trvalo, než pochopili, že i mozek je důležitý." (z komenátáře k zápasu MS v inline hokeji ze zápasu ČR x Finsko)

19. června 2011
(neděle)

Dnes se, stejně jako loni, uskuteční pouť z Borovnice ke kapličce v údolí Zlatnice. Během ní bude možno seznámit se s tím, co obětaví a přičinliví lidé za uplynulý rok opravili a zvelebili. Jde se od borovnického kostela ve 14:00.

18. června 2011
(sobota)

VSTÁVEJ, VSTÁVEJ VSTAVAČI
Botanická exkurze nejen za orchidejemi povede účastníky méně známou krajinou v okolí Bolkova. Počet účastníků je omezen. Účast je nutné si zarezervovat u Václava Mikuleho na telefonu 737 225 507. Sraz je v 9:00 před budovou Správy KRNAP ve Vrchlabí.

16. června 2011
(čtvrtek)

MUZEJNÍ NOC - Zpět o 100 let
V Krkonošském muzeu ve čtyřech domcích na náměstí Míru bude od 17 do 23 hodin možné poznat, jak žili lidé v Krkonoších před sto lety - na vlastní kůži uvidíte a vyzkoušíte si, jak lidé pracovali, jak se bavili nebo ochutnáte, co jedli. Zahrada za domky ožije postavami z grafik Ericha Fuchse, protože tato akce je zahájením výstavy těchto grafik.

Dnes bude stávka pracovníků veřejné dopravy na protest proti reformě zdravotnictví, daňové reformě a důchodové reformě. Bude probíhat od 3:00 minimálně do 16:00, možná i déle (informace v rozhlase se rozcházejí). Ve velkých městech nepojede hromadná doprava, nepojedou vlaky a možná i autobusy. My s ledasčím z reforem také nesouhlasíme, pěšky však k tomu všemu půjdeme my, ne politici, kteří stávku budou stejně naprosto ignorovat. Ale což, naštěstí to není tak daleko a tak se projdu. Nebude to poprvé.


15. června 2011
(středa)

Dnes od 21:09 bude úplné zatmění měsíce. Měsíc bude procházet středem zemského stínu a tak to bude nejdelší úplné zatmění v tomto století, přes 100 minut. Fáze úplného zatmění skončí ve 23:03, celé zatmění skončí až okolo půlnoci.

Tuhle mou moc a moc oblíbenou písničku zpívá Karel Kahovec:

Chodím jen tak bosý, rosou opilý,
přes rameno nosím síťku motýlí.
Sbírám vůni jehličí a bzukot čmeláků.
Zkoumám život jepičí ve stínu bodláků.
Snídám úsměv ranní, k tomu ptačí smích.
K obědu mám vůni květů neznámých.
Večer světel záplavu, co nebe posýpá,
dám si ruce za hlavu a při tom přemítám.

Proč se laskám s kvítky
a ptákům naslouchám,
proč hledám lesní skřítky
a v tůni se šplouchám.
Proč radost mám jak dítě
když náhle objevím
jak pavouk přede sítě
nenutí mě zůstat s ním.
Každé ráno sedím
před svou chatrčí
do smaragdu hledím
s vílou v náručí.
Dýchám mízu voňavou
krev jahod ve dlaních
zpívám slunci nad hlavou
a květům po stráních.

Proč se laskám s kvítky
a ptákům naslouchám,
proč hledám lesní skřítky
a v tůni se šplouchám.
Proč radost mám jak dítě
když náhle objevím
jak pavouk přede sítě
nenutí mě zůstat s ním.
Každé ráno sedím
před svou chatrčí
do smaragdu hledím
s vílou v náručí.
Dýchám mízu voňavou
krev jahod ve dlaních
zpívám slunci nad hlavou
a květům po stráních.
Zpívám slunci nad hlavou
a květům po stráních.

Organizace Transparency International vyhlásila dnešní den Dnem daňové svobody - symbolický den, před nímž jsme v součtu vydělávali na stát - na daně a poplatky - a ode dneška vyděláváme na sebe.

Dnešní den je Mezinárodní den odpůrců povinné vojenské služby a také Den rovnosti mužů a žen.

12. června 2011
(neděle)

Ode dneška dochází ke změnám jízdních řádů v našem kraji. Některé spoje budou úplně zrušené, u jiných si budou muset zájemci minimálně dvacet minut před cestou zavolat k provozovateli linky a dopravu si objednat. Podle počtu zájemců bude vypraven autobus, mikrobus nebo třeba osobní auto. Bližší informace jsou k nalezení na webu http://www.oredo.cz.

8. června 2011
(středa)

Letos v létě bude zpřístupněna další část dolu v Obřím dole. Trasa B povede po schodech a žebřících do hlubin dolu Kovárna až na tzv. mezipatro z 50. let a její prohlídka bude trvat 3 hodiny. Bližší informace na webu http://www.speleoalberice.cz. Zájemci si musí prohlídku rezervovat předem osobně nebo telefonicky v Informačním centru Veselý výlet v Peci pod Sněžkou.

2. června 2011
(čtvrtek)

V roce 2013 bude k 50. výročí vzniku Krkonošského národního parku a 130. výročí vzniku Krkonošského muzea ve Vrchlabí otevřena úplně nová expozice v muzeu v klášteře. Stávající expozice Kámen a život a Člověk a hory zaniknou a místo toho bude jediná veliká, která bude návštěvníky interaktivní a zábavnou formou seznamovat návštěvníky s dlouhatánskou historií hor a s tím, jaký nepatrný čas v ní zaujímá člověk. Ale také s tím, jak se lidé a příroda v průběhu věků vzájemně ovlivňovali a ovlivňují. Vcházet se bude od jihu z klášterní zahrady, kde bude přistavěna úplně nová vstupní část, která bude zčásti připomínat umělou skálu a zčásti bude ze skla. V rámci expozice se bude chodit i do klášterního kostela a dokonce i do krypty rodu Morzinů pod kostelem. Jestli to vyjde, asi se máme na co těšit, i když pár věcí z projektu ve mně nebudí dobrý pocit.

31. května 2011
(úterý)

Dneska je v Ostravě mezinárodní atletický mítink Zlatá tretra.
Barborka Špotáková má stříbrnou medaili a komentátoři to hodnotí, jako by to byl nějaký neúspěch. Zlatou medaili má její velká soupeřka Maria Abakumová, která hodila zhruba o metr dál. Potvůrka. Bronzovou medaili získala Jihoafričanka Sunette Viljoen.
Jůůů, Denisa Rosolová je v běhu na 400 metrů druhá! První je Francina McCorory, třetí skončila Sanya Richards.

Německé město Regensburg je česky Řezno.

Dnes se ve Vrchlabí začalo s budováním SmartRegionu - energetické sítě nové generace s využitím nejmodernějších zařízení a technologií. Takové sítě jsou jen v několika málo místech západní Evropy a slouží k testování nových technologií. Tak jsem zvědavý, co nám to přinese.

30. května 2011
(pondělí)

Číňanka Li Na dnes zkazila na tenisovém Grand Slamu Roland Garos radost Petře Kvitové, protože jí překazila cestu do čtvrtfinále svou výhrou. Já ji asi za to přestanu mít rád, i když je to pěkná kóča a zatím jsem jí většinou fandil.

28. května 2011
(sobota)

Na Šrámkově statku v Pileticích se koná 6. ročník závodu ve vaření brynzových halušek.

V ZOO Dvůr Králové přicházejí velké změny. Dosavadní vstupné 170 Kč bude nadále platit jen pro přední část ZOO s pavilony a drobnými výběhy.
Část s tzv. volnými výběhy byla přičleněna k safari a už se tam nebude smět nadále chodit pěšky - bude pouze možný vjezd autobusy nebo vlastním autem. Vstupné do ZOO včetně safari bude činit 280 Kč za osobu.
(Tím se ZOO Dvůr Králové v mých očích stává komerčním vydřiduchovem. Doposud jsem ji měl rád a na každoročním Plese nosorožců jsem utrácel někdy i přes moc za tombolu, protože jsem to bral jako příspěvek na bílé nosorožce. Ale s takovouto cenovou politikou si příště radši zajedu do mnohem krásnější ZOO v Jihlavě. Je to sice pořádně daleko, ale na peníze už to vyjde skoro nastejno!)

27. května 2011
(pátek)

Dnes je Noc kostelů - http://www.nockostelu.cz. Ve Vrchlabí se k ní přidala Církev Československá husitská, takže je možné navštívit krásnou a tajuplnou Zámeckou kapli. A přidali se i Čeští bratři a do tmy bude zářit i kostel v Hořejších Herlíkovicích. Bohužel zůstane temný, tichý a smutný kostel svatého Vavřince i klášterní kostel.

26. května 2011
(čtvrtek)

Na adrese http://www.whatsmypass.com/the-top-500-worst-passwords-of-all-time je uvedeno 500 slov nejčastěji užívaných jako heslo při přihlašování.

22. května 2011
(neděle)

Hrnce se nedrátovaly jen kvůli zpevnění, ale také kvůli tomu, aby hrnce z hlíny lépe vedly teplo a lépe se tak v nich vařilo.

V Dolní Kalné se odehrává román J. K. ŠLEJNARA Vraždění.
(Ale číst ho nebudu. Mrkl jsem se na jeho děj na Wikipedii a je to naturalistický román, popisující scény plné zla, nenávisti, násilí, nakonec i zabíjení).

21. května 2011
(sobota)

Dnes se na letišti v Hradci Králové koná Helicopter show - prezentace všech možných záchranářských akcí, prováděných vrtulníky Rychlé záchranné služby.

19. května 2011
(čtvrtek)

Dnes je v Českých Budějovicích mistrovství republiky v hodu mobilem. Je to akce, která propaguje vracení mobilů a jiné drobné doslouživší elektroniky ke zpětné recyklaci.

Dnes dovršila svůj 70. rok herečka Iva Janžurová.

Od 19. hodin se dnes koná v Porotním sále Valdštejnského zámku v Jičíně Večer milostných sefardských písní.
(Akce mě zklamala! Ač byl večer pojmenován podle podmanivých písní Sefardských Židů, hrálo se během něho okolo patnácti různých renesančních a barokních skladeb, hodně koketujících s vážnou hudbou a na závěr se zahrálo pouhých šest sefardských písní. Bohužel v době, kdy už jsem musel - nechtěje v Jičíně nocovat - sedět v autobuse. Velmi mne s tím organizátoři zklamali, protože jsem se na sefardské písně těšil.)

Originál od písničky Holky od Daniela Hůlky je renesanční písnička My Lady Hundsdon's Puffin.

18. května 2011
(středa)

Když předměty vyprávějí
Muzeum Správy KRNAP v klášteře ve Vrchlabí nás dnes zve na návštěvu konzervátorské dílny. Prohlídky v 10 hod., v 11 hod., ve 14. hod a v 16. hod.

17. května 2011
(úterý)

V Kostelci nad Orlicí byla dnes v muzeu na zámku otevřena nová expozice o nejstarších dějinách města.
Jsou tu k vidění nálezy z lokality "U cihelny", která je nejvýznamnějším nalezištěm z doby pravěku. Do prázdnin bude otevřena o víkendech od 9 do 16 hod., o prázdninách denně kromě pondělí ve stejných časech.

PAREO je velký šátek, který si ženy na pláži uvazují kolem boků přes plavky.

15. května 2011
(neděle)
Po dramatické přestřelce v první třetině zápasu o bronzovou medaili Češi prohrávali s Rusy 3:2. Ale pak změnili taktiku a nakonec po dramatickém zápase, v němž se hra přelévala ze strany na stranu, zvítězili 7:4. Tak reprezentace ČR získala bronzovou medaili, Rusové mají bramborovou medaili.
Ve finálovém utkání byl po dvou třetinách vyrovnaný stav 1:1, ale ve třetí třetině dostali Švédové pět gólů a tak mají zlatou medaili Finové, Švédové mají stříbrnou.

Barabové byli dělníci, kteří budovali železnici a při jejím budování si stavěli blízko staveniště dřevěné boudy, kterým se podle nich začalo říkat BARABIZNY.

13. května 2011
(pátek)
Tým tří korunek se korunoval vítězstvím nad reprezentací České republiky s celkovým skóre 5:2.
Finové disciplinovaným výkonem a vražednými přesilovkami zdolali Rusy 3:0.
Tak uvidíme severské finále mezi Švédskem a Finskem a Češi si s Rusy zahrají o bramborovku.

12. května 2011
(čtvrtek)
Norové dnes po nadějném a vyrovnaném začátku podlehli Finům 1:4. Rusové po neuspořádaném a divokém zápasu poslali domů Kanadu se skóre 2:1, i když od první do třetí třetiny prohrávali 0:1. Do semifinále postupují Česká republika x Švédsko a Finsko x Rusko - hokejové týmy, které hrají Euro hockey tour.

11. května 2011
(středa)
Hokejový tým České republiky vyhrál ve čtvrtfinále nad týmem USA 4:0. Po dramatické první třetině, v níž se Američané tlačili do šancí, změnili Češi styl hry a od té doby Američany k ničemu nepustili.
Švédsko vyhrálo nad Německem 5:2.

9. května 2011
(pondělí)
Ve svůj Den vítězství prohráli Rusové s Finskem po nájezdech 2:3, v kvalifikační skupině jsou na 4. místě a čtvrtfinále budou hrát s Kanadou. Češi hrají s USA, Finsko s Norskem, Německo se Švédskem.

8. května 2011
(neděle)
Rusové dnes prohráli s reprezentací ČR 2:3 a nepomohlo jim ani to, že hráli zákeřně a zranili nám dva hráče.

7. května 2011
(sobota)
Po stopách vápeníků v Černém Dole - prohlídka starých vápenických pecí, prohlídka současného lomu a lanovky a muzea podzemí. Sraz na náměstí v Černém dolu 7. května 2011 v 9:00. V Trutnově jsou Dračí slavnosti.

6. května 2011
(pátek)
V muzeu v Trutnově byla včera otevřena výstava o výrobě papíru a papírnách v Krkonoších. Prvních 14 dnů bude její součástí i dílna, kde si návštěvníci budou moci zkusit výrobu ručního papíru s filigránem zaniklé trutnovské papírny.

(Strávil jsem v Trutnovském muzeu celý den. Výroba ručního papíru byla zajímavá a líbila se mi. Organizovaly ji moc a moc milé, vřelé a sympatické ženušky z Občanského sdružení Bezinky - http://www.bezinky.cz a fotogalerii z ní si můžete prohlédnout na adrese http://www.bezinky.cz/fotoalbum/papirenska-dilna. Samotná výstava byla moc zajímavá a strávil jsem na ni celý den.)

5. května 2011
(čtvrtek)
Audit ve Zdravotnické záchranné službě Královéhradeckého kraje, provedený externí firmou v ceně několika set tisíc korun, prokázal, že se penězi neplýtvá.

Slovo senilní neznamená hloupý, ale STAŘECKÝ

4. května 2011
(středa)
Česká hokejová reprezentace dnes po dramatickém a vyrovnaném zápasu vyhrála nad Finy 2:1. Zásluhu na vítězství má svými zázračnými zákroky brankář Ondřej Pavelec, jemuž Finové zkazili čisté konto až 19 sekund před koncem zápasu. V Košicích Švédové vyhráli nad USA 6:2.

2. května 2011
(pondělí)
Úkolem sportovního komentátora je popsat to co vidí, aby posluchač měl pocit, že to taky vidí.

FastumGel byl stažen z volného prodeje a je pouze na předpis, protože zvyšuje účinky slunečních paprsků na pokožku.

16. dubna 2011
(sobota)
Dneska je Den otevřených dveří ve Škodovce ve Vrchlabí i v Mladé Boleslavi.

8. dubna 2011
(pátek)
"Být sluncem na Tvých víčkách" se v originále jmenuje "Una paloma blanca", ale krom názvu má písnička text v angličtině.

4. dubna 2011
(pondělí)
Za doby panování císaře Františka Josefa I. se bouřili Uhři, ale byli poraženi a to v bitvě u Világoše a pak následovaly přísné tresty. Že by místo bitvy obohatilo náš hovorový slovník?

15. března 2011
(úterý)
"Až si pro mě příjdou...
Až si pro mě příjdou...
Až si pro mě příjdou funebráci."
"Tak to jsme pěkně vesele začali s Michalem Prokopem novou hodinu..."
(z vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové)

14. března 2011
(pondělí)
Tento týden je Mezinárodní týden mozku. Nejlépe ho oslavíme tak, že budeme myslet hlavou.
(z vysílání Českého rozhlasu Hradec Králové)

U prodejních akcí typu "1 + 1 ZDARMA" je potřeba jasně rozlišit, co je za peníze a co je zdarma. Když si např. koupíte jedny drahé boty a k tomu dostanete jedny laciné šlupky, stává se, že reklamujete drahé boty a prodejce prohlásí, že tyto boty jste dostali jako dárek zdarma, který si nedá reklamovat a reklamaci zamítne.

10. března 2011
(čtvrtek)
http://www.browsershots.org - na této stránce si můžete simulovat zobrazení své stránky v 74 různých prohlížečích.

8. března 2011
(úterý)
FASCINUJÍCÍ MARKETING
Minerální voda ze Zaječic, kterou známe jako lék na zácpu a nadýmání a prodává se v lékárně za 25 Kč, se stala v Číně symbolem luxusu. Nějaký podnikatel prostřednictvím masivní reklamní kampaně za účasti celebrit přesvědčil bohaté Číňany, aby mu za ni platili v přepočtu 500 Kč. O Zaječicích se v Číně vyprávějí legendy, např. že se tam lidé dožívají věku 120 let.

22. února 2011
(úterý)
Dnes je Den sesterství - svátek skautek.

17. února 2011
(čtvrtek)
V Národním muzeu v Praze bude v rámci výstavy "Staré pověsti české" možné postupně vidět originální Rukopis Královédvorský, Rukopis Zelenohorský, Kosmovu kroniku, Dalimilovu kroniku nebo kroniku Přibíka z Pulkavy.

15. února 2011
(úterý)
K nevěře se přiznává 64% Čechů a 50% Češek. To prý řadí Českou republiku na 1. místo v nevěře. Takovým diskutabilním žebříčkům já ale ani za mák nevěřím.

11. února 2011
(pátek)
11. 2. je Evropský den linky tísňového volání 112.

10. února 2011
(čtvrtek)
Českou verzi písničky The Boxer od Paula Simona a Arta Garfunkela zpívá Radek Tomášek.

9. února 2011
(středa)
Fotbalista Josef Masopust slaví 80. narozeniny.

5. února 2011
(sobota)
Jak média překrucují informace a straší
(a to i ta seriózní, která to nemají zapotřebí, jako je Český rozhlas Hradec Králové)

Zpráva
Průmyslová výroba meziročně stoupla o 6%. Špatnou zprávou je pokles stavebnictví o 18%. Míra nezaměstnanosti činí 10,2%. Vyplývá to z dnes zveřejněné studie Českého statistického úřadu.

Táž zpráva o dvě hodiny později
České stavebnictví zažívá další propad!!! Meziročně se propadlo o 18%!! Vyplývá to ze studie Českého statistického úřadu.

To víte, za špatnou zprávu se platí víc. Tak proč uveřejňovat tu odporně dobrou zprávu o celkovém růstu, že? Toto překrucování informací a vybírání jen těch špatných bylo poslední kapkou, která mě dovedla k sepsání článku o tomto trendu Fascinující marketing 4 - Když to nejde po dobrým...
(Ve skutečnosti to je špatná zpráva jen pro stavební firmy. Zavinily si to ale samy bezostyšným předražováním svých služeb a často podprůměrnou kvalitou, kterou za nadprůměrné ceny předváděly. Obzvlášť ty, co stavěly státní zakázky.)

1. února 2011
(úterý)
Do 6. března je v trutnovském Muzeu Podkrkonoší výstava historických map Krkonoš a Podkrkonoší.

28. ledna 2011
(pátek)
V muzeu ve Dvoře Králové je do 27. 3. výstava "Jak se oblékaly princezny" se slavnými kostýmy z českých pohádek.

Tresty od 3 do 8 let vězení dostali u královéhradeckého soudu členové skupiny, která v roce 2009 vykrádala obchody s vláčky.

24. ledna 2011
(pondělí)
Prodává se speciální prádlo, které zplošťuje břicho a boky a zvýrazňuje dekolt.
(jako jedna z mnoha věcí, která má přinést zisk na základě intenzivní kampaně, která má všechny ženy přesvědčit o tom, že nejsou ani trochu krásné, když jsou takové, jaké je příroda stvořila. Více to tom píšu v článku Fascinující marketing 3 - jediný krok k dokonalosti).

20. ledna 2011
(čtvrtek)
Jedním z cílů propagace značky je vzbudit v lidech pocit, že se koupí věcí dané značky přiřadí k určité elitní skupině. Více o tom najdete v článku Fascinující marketing 2 - kult značky.

18. ledna 2011
(čtvrtek)
Černé údolí ze seriálu Rychlé šípy je ve skutečnosti Prokopské údolí v Praze. Dokonce tam existuje i ta hospoda, kde Rychlé šípy nalezly Tondu Pírka.

4. ledna 2011
(úterý)
Dneska mezi 8. a 10. hodinou bude zatmění slunce - v měsíčním stínu zmizí 80% slunečního kotouče.

Bez podávání daňového přiznání si člověk může vydělat 15 000 Kč ročně.

3. ledna 2011
(pondělí)
Asi zajímavé knihy, plné lidskosti a emocí píše autorka ZUZANA MALÉŘOVÁ.

Líbí-li se vám tyhle mé zápisky, podívejte se také na zápisky Z mého diáře z roku 2010 a Z mého diáře z roku 2012.